Cursussen/ Lessen

Rasique Music School is het onderdeel van het Instituut waar de zang- en muzieklessen zijn ondergebracht. De muziekstijl waar wij op ons richten is de Noord-Indiase klassieke muziek (Hindustani Classical Music) en enkele aanverwante muziekstijlen.

Het is mogelijk om individuele lessen te nemen of groepslessen. Daarnaast worden er op regelmatige basis sangat-classes of ensemble-lessen gegeven waarbij de cursisten leren hoe het is om in een muziekgroep samen te musiceren.

Op dit moment worden de volgende cursussen/ opleidingen geboden:
• Indiase zang;
• Tabla.
• Bansuri (Indiase bamboefluit)

Indiase zang

De zanglessen worden verzorgd in de niveau’s Beginners, Gevorderden 1 en Gevorderden 2.

Beginners Cursus
Keywords: Sargam, palta’s, Tala1, basis raga’s chhota khayal met sargam tana, alap in sargam, meend

Bij de beginners cursus wordt er geleerd hoe de stem fysiek werkt, hoe je op de juiste manier ademhaalt bij het zingen, en worden er stemoefeningen aangeleerd om de stem te ontwikkelen en zuiver te leren zingen.
Daarnaast wordt het indiase noten- en Ragasysteem behandeld, en worden er enkele Raga’s geleerd.
Teven worden de beginselen van de Indiase ritmes behandeld.
De duur van de beginners module is afhankelijk van het startniveau van de cursist, talent en hoeveelheid tijd dat er besteed wordt aan oefenen en is daarom moeilijk te zeggen. Voor een groffe indicatie kan gedacht worden aan 1 jaar.

Gevorderden 1
Keywords: Akar, Gamak, Murki, Kan, Tala2, akar tanas, akar alap

Bij de cursus Gevorderden 1 wordt de leerstof van de beginnerscursus uitgebreid een aangevuld met uitgebreidere oefeningen en technieken. Speciale aandacht wordt er besteed aan de vocale ornamenten zoals gamak en murki.
Er worden wat complexere ritmes en ritmische patronen behandeld. De kennis van Raga’s wordt verder uitgediept, er wordt gewerkt aan improvisaties en het ontwikkelen van de eigen zangstijl: Gayaki.
De duur van deze module is afhankelijk van het startniveau van de cursist, talent en hoeveelheid tijd dat er besteed wordt aan oefenen en is daarom moeilijk te zeggen. Voor een groffe indicatie kan gedacht worden aan 1 jaar.

Specialisaties

Nadat de Beginners en Gevorderden cursussen doorlopen zijn kunnen er verschillende specialisatie modules of cursussen worden doorlopen. Hieronder worden deze beknopt omschreven.

Specialisatie Khayal
Keywords: Bada Khayal, Bol alap, Jor, Bol Tana
In de deze module worden de fijne kneepjes en geavanceerde technieken van de Khayal zang onderwezen. De langzamere uitgebreidere vorm Bada Khayal staat centraal, en er wordt gewerkt aan het onder de knie krijgen van het volledige palet aan expressiemogelijkheden binnen de Khayal.
Tevens wordt er aandacht besteed aan de Indiase filosofie die ten grondslag ligt aan de Khayal muziek, hetgeen onontbeerlijk is voor een volledig begrip van deze muziekstijl. In deze fase kunnen er ook masterclasses door (indiase) gespecialiseerde docenten deel uitmaken van het curriculum.

De duur van deze module sterk afhankelijk van de inzet en hoeveelheid van de cursist en is daarom onbepaald.

Specialisatie Geet (film songs)
Keywords: Bollywood songs, film songs, light muziek, hindipop.

In deze specialisatie wordt de cursist voorbereid op het kunnen vertolken van het populaire genre film muziek. De specifieke technieken die bij film songs horen worden behandeld, zoals bijvoorbeeld vibrato. Daarnaast staan de expressie en het performen van songs centraal. Het interpreteren van teksten en uitdragen ervan wordt ook behandeld.

De duur van deze module sterk afhankelijk van de inzet en hoeveelheid van de cursist en is daarom onbepaald.